La història dels clubs

Els clubs de lectura compleixen el seu 16è aniversari des que el primer es va crear a Barcelona. El març del 1998 la biblioteca Francesca Bonnemaison de Ciutat Vella, prop de l’Eixample, va començar a organitzar tertúlies mensuals tot amb el suport de biblioteca Can Casacuberta de Badalona, que ja llavors tenia en marxa un altre club de lectura adreçat a les dones.

Tal i com explica el llibre “Llegim plegats: històries dels clubs de lectura” de la Mercè Carrillo, tot i que al principi es temia una manca de demanda al final no va ser així gràcies a l’ajuda de les associacions de barri i les escoles d’adults. Així, es va assolir el nombre màxim de participants en les sessions de 30 persones. I és això el que els va animar a fer una xarxa de clubs per tota Barcelona.

La idea va rebre la subvenció de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona la primavera del 1998. Va ser llavors quan es van associar les diferents biblioteques, l’Institut de Cultura i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, i es va aconseguir que actualment hi hagi uns 70 clubs de lectura repartits entre les 32 biblioteques de Barcelona.

A partir del curs 2002-2003 es van iniciar nous programes als grups de lectura i alguns es van especialitzar temàticament. Es van crear sessions de poesia, cinema, llengua anglesa i també adreçats a un públic adolescent i juvenil. Avui en dia, però, l’oferta ha augmentat en gran mesura. Aquesta especialització és per gent que, a diferència dels clubs generals on es pretén que tothom llegeixi una mica de tot, desitja aprofundir en un determinat tipus de lectura i té ganes de conèixer gent que comparteixi la seva mateixa passió.

Un any després, el 2004 i aprofitant la celebració a Barcelona de l’Any del Llibre i la Lectura, es va fer gran promoció dels clubs de lectura on-line de manera que van instaurar-se també a les biblioteques barcelonines. Una de les últimes novetats destacables, per altra banda, són els cursos de català intermedi i bàsic que van néixer el 2007 i que perduren en l’actualitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s