“Els nadius digitals tenen una manera diferent de llegir”

Lluís Anton Baulenas, escriptor

Lluís-Anton Baulenas
Lluís-Anton Baulenas. Font: lluisantonbaulenas.cat

Llibres teus com El fil de plata o El nas de Mussolini han estat escollits per diferents clubs de lectura. Què se sent com a escriptor quan una de les teves novel·les és posada al centre de debat?

Una novel·la, pel simple fet de publicar-se, ja es posa al centre del debat. En el cas dels clubs de lectura, s’hi afegeix la qualitat suplementària de la trobada amb lectors concrets, cosa que sempre és molt estimulant.

Com han estat aquestes trobades amb lectors?

Les trobades d’aquesta mena sempre són positives i estimulants. És un intercanvi positiu per les dues bandes, ja que molt poques vegades, el lector té l’oportunitat de xerrar amb l’autor, i a l’inrevés.

Creus que és positiu que una activitat solitària com la lectura es pugui compartir en els clubs de lectura?

Una cosa és la lectura, que cal que sigui solitària per tal de crear un imaginari concret i personal de cada llibre. I una altra cosa és compartir aquesta experiència, que sempre és positiu.

Cada lector és una nova lectura?

Em trobo contínuament amb interpretacions de lectors que no coincideixen amb la meva proposta. Sempre són interpretacions lògiques que la mateixa novel·la dóna i que demostra que és un element viu. És molt interessant.

Abans del club de lectura es dóna als lectors una fitxa per ajudar-los a reflexionar sobre el llibre. És positiu guiar els lectors o creus que seria millor deixar que experimentin la lectura de manera més lliure?

Per damunt de tot ha d’haver-hi la lectura personal que porta a una interpretació pròpia i respectable. A partir d’aquí, qualsevol guia pot ser d’ajuda, però només en un sentit complementari.

Abans de dedicar-te plenament a l’escriptura vas treballar com a professor. Per què creus que els joves no solen assistir a clubs de lectura?

Les edats dels participants als clubs de lectura són molt diverses, també hi ha joves. El que no hi ha, o n’hi ha poc proporcionalment, són homes. Les escoles i les famílies tenen molt a veure amb el fet de llegir, que com tot, és un hàbit.

Creus que amb les noves tecnologies els joves no tenen tanta afició a la lectura o això és un mite?

No és cap mite. Es canvien els hàbits. Els nadius digitals canvien la manera clàssica de llegir per una altra de nova, relacionada amb els suports digitals, que ofereixen bàsicament imatge. Probablement, d’això ja no se’n podria dir llegir.

Quan escrius t’imagines els lectors?

No, mai.

Has participat mai com a lector a clubs de lectura?

No hi he participat. Probablement m’agradaria.

Quin és el teu llibre preferit?

No en tinc un, en tinc molts. En general, m’agrada molt la literatura contemporània dels Estats Units.

Estàs treballant en algun altre llibre actualment?

Sempre estic treballant en un llibre. Quan acabo una novel·la, en començo una altra.

A part d’escriure llibres, també ets columnista del diari Ara. Com veus el futur del periodisme?

El del periodisme, bé. El dels diaris, tal com els hem entès fins ara, malament. Estem vivint una època de transformacions profundes en tot el que fa referència als mitjans de comunicació.

Mireia Rom

@mireiarom

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s